Штоллен — смачна різдвяна випічка! Перевірений рецепт від професіонала

штоллен на Рождество

Штоллен — це традиційна німецька випічка. Цей кекс своєю формою і кольором повинен був «нагадувати» загорнутого в пелюшки Христа-немовляти.
Рецептів штоллен так багато, що й не злічити! Самий «традиційний» і знаменитий — Дрезденський. Піч штоллен прийнято за 3-4 тижні до Різдва і зберігати в прохолодному місці 2-3 місяці, а то й більше. Вся хитрість цього пирога полягає в тому, що чим довше він зберігається, тим смачніше стає (хоча і відразу після випічки пиріг дуже смачний)!

Вам знадобиться:

Для опари

  • 100 мл незбираного молока;
  • 12 г сухих активних дріжджів;
  • 110 г хлібної муки.
  • Для тіста

  • 150 г розм\’якшеного вершкового масла трохи для змащування форми;
  • 230 г борошна;
  • 45 г цукру;
  • цедра половинки апельсина;
  • цедра половинки лимона;
  • 1 ч. л. солі;
  • 225 г м\’якого родзинок;
  • 50 р цілого мигдалю;
  • 35 г цукатів апельсинової кірки;
  • 30 г горіхів (підійдуть волоські);
  • 30 г лісових горіхів;
  • 1 яйце;
  • 30 мл води;
  • щіпка солі.
  • Для оздоблення:

  • 55 г ванільного цукру;
  • 55 г цукрової пудри;
  • 115 г топленого вершкового масла.
  • Як готувати:

  • Змішайте молоко і дріжджі з борошном. Накрийте і відставте в тепле місце, щоб дати опарі піднятися протягом 10 хвилин, або поки не подвоїться в об\’ємі.
  • Злегка змастіть велику миску олією. Відставте. Збийте міксером масло до м\’якості і еластичності. Додайте опару з борошном, цукром, апельсинової і лимонної цедрою і замісіть тісто, додайте сіль і продовжуйте місити. Тісто має бути еластичним і м\’яким.
  • Перекладіть тісто в миску, змащену маслом, накрийте харчовою плівкою. Приберіть в тепле місце на 20 хвилин. Обімніть тісто (злегка перемішайте його, щоб випустити утворився повітря) і знову накрийте миску харчовою плівкою. Ще раз приберіть в тепле місце на 20 хвилин.
  • Обімніть тісто. Додайте родзинки, мигдаль, цукати апельсинової кірки, горіхи і разом їх в тісто руками.
  • Коли фрукти і горіхи будуть добре замішані, розділіть тісто на дві половини. Залиште відпочити 5 хвилин, прикривши харчовою плівкою. Розімніть Руками шматки тіста на коржі близько 15-25 див. Залиште відпочити 5 хвилин, прикривши харчовою плівкою.
  • Тепер сформуйте коржі розміром приблизно 10 на 20 см (як би підгрібаючи тісто по краях). Складіть один край до центру коржі, потім другий край до центру коржі, злегка притисніть. Складіть навпіл так, щоб згорнуті кінці виявилися в середині. Відкриті защипайте краю. Вийде «невеликий «батончик». З другим коржем поступите так само. Залиште відпочити 5 хвилин, прикривши харчовою плівкою.штоллен
  • Застеліть деко пергаментом. Сформуйте кожен штоллен по черзі. Беріть один батончик швом до себе і розгортайте в плоску корж завдовжки приблизно 20 див. Натискайте качалкою, сформувавши 2 борозни і 3 піднесення (2 по краях і 1 в центрі). Одним товстим краєм накрийте піднесення посередині. Вийде коржик, складена навпіл зі зміщенням країв. Верхню частину коржі відверніть тому, формуючи гребінь, характерний для штолленов.штоллен рецепт
  • Надайте штоллену овальну форму. Другий штоллен зробіть так само. Поставте на расстойку на 45 хвилин, прикривши харчовою плівкою або вологим рушником.рождественская выпечка
  • Розігрійте духовку до 175 °C. Яйце змішайте з водою і сіллю. Змастіть штоллени «яєчної водою». Випікайте близько 40 хвилин. Перенесіть штоллени на решітку, щоб вони охололи небагато. Поки батони ще теплі, змішайте ванільний цукор і цукрову пудру. Пензликом змастіть штоллени розтопленим вершковим маслом. Потім рівномірно посипте їх цукровою пудрою.
  • Загорніть штоллени в пергаментний папір і зберігайте при кімнатній температурі. Також їх можна обернути харчовою плівкою і заморозити на строк до 3 місяців.
  • Приємного чаювання!

    Автор рецепта: Головашевич Вікторія

    Дивіться також:
    Чудовий майстер-клас з випікання
    Їстівні новорічні ялинки на вашому столі